Nová unikátní publikace: O kulturním významu Arabů pro Evropu ...
Autor: Redakce | Publikováno: 04.05.2023 | Rubrika: Evropa
Ilustrace
Rudolf Dvořák patří mezi přední znalce islámu v českých zemích z přelomu 19. a 20. století. Českými historiky je považován za zakladatele české orientalistiky a je smutné, že v dnešní době se na něj v naší společnosti zapomnělo. Možná je to dáno i tím, že část díla pana profesora vyšla pouze v němčině, a také tím, že mnohé z názoru a závěru pana profesora se dnes nehodí do současné multikulturní interpretace významu islámu a jeho vlivu na Evropu, kdy pan profesor poukázal na zásadní význam ortodoxního pojetí islámu pro úpadek arabsko-muslimské civilizace, když například prohlašuje že „vzkvetla-li věda u Arabů skutečně, tož stalo se to jednak zásluhou cizí, jednak teprve v dobách, kdy původní Islám aspoň u jednotlivců pozbyl své příkrosti, a svoboda myšlení poněkud větší měrou zavládla“.

Rudolf Dvořák patří mezi přední znalce islámu v českých zemích z přelomu 19. a 20. století. Českými historiky je považován za zakladatele české orientalistiky a je smutné, že v dnešní době se na něj v naší společnosti zapomnělo. Možná je to dáno i tím, že část díla pana profesora vyšla pouze v němčině, a také tím, že mnohé z názoru a závěru pana profesora se dnes nehodí do současné multikulturní interpretace významu islámu a jeho vlivu na Evropu, kdy pan profesor poukázal na zásadní význam ortodoxního pojetí islámu pro úpadek arabsko-muslimské civilizace, když například prohlašuje že „vzkvetla-li věda u Arabů skutečně, tož stalo se to jednak zásluhou cizí, jednak teprve v dobách, kdy původní Islám aspoň u jednotlivců pozbyl své příkrosti, a svoboda myšlení poněkud větší měrou zavládla“. V této publikaci se profesor Dvořák věnuje inspirativně-pozitivnímu vlivu muslimské civilizace na evropskou civilizaci.
 
Je nepochybné, že takovéto názory jsou v dnešní evropské orientalistice, považované za politicky nekorektní a neodpovídající duchu multikulturní interpretace islámu a jeho civilizace. Většina dnešních orientalistů a religionistů, ať chce či nechce, tak musí z obavy nad důsledky z odmítnutí tohoto dogmatismu zastávat multikulturní stanovisko.
 
O autorovi:
Rudolf Dvořák se narodil roku 1860 v obci Dříteň nedaleko Českých Budějovic, kde absolvoval později maturitní vzdělání. Vystudoval Karlovu univerzitu a poté studoval i na univerzitách v bavorském Mnichově a v Lipsku. Po návratu do Čech byl krátce děkanem Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a později byl i rektorem celé univerzity. Přispíval do Ottova slovníku naučného a popularizoval orientalistiku i naučnými články v různých časopisech. Byl také účastníkem světových orientalistických konferencí a dosáhl mezinárodního uznání. V němčině například vyšla jeho kniha Ein Beitrag zur Frage über die Fremdwörter im Koran a v češtině například kniha Číňana Konfucia Život a nauka.
 
Název: O kulturním významu Arabů pro Evropu
Autor: Rudolf Dvořák
Vydavatel: Lukáš Lhoťan
ISBN: 978-80-88352-08-2
EAN: 9788088352082
Rozměr: 148 × 210 mm
Počet stran: 40, brožováno,
 
Publikace k zakoupení v našem e-shopu, zde.
Důležité upozornění! Při nákupu nad 500 Kč poštovné zdarma!