Zelenskij narazil ve Washingtonu na tvrdou nevoli
Autor: JB | Publikováno: 13.12.2023 | Rubrika: Afrika
Ilustrace
Včera už ve Washingtonu Zelenskému netleskali jako dřív. Jakkoli Biden úpěnlivě žádal pomoc Ukrajině poskytnout, zejména republikánští zákonodárci mu ji důrazně odepřeli, a někteří dokonce poslali jednat s Putinem a smířit se se ztrátou území. Ochrana jižní hranice s Mexikem je hotová katastrofa a Ukrajina nemá nárok na žádné peníze dřív, než se krize na mexické hranici zastaví, postulovali republikánští zákonodárci.

Včera už ve Washingtonu Zelenskému netleskali jako dřív (Esta vez, Zelensky no encontró los mismos aplausos). Jakkoli Biden úpěnlivě žádal pomoc Ukrajině poskytnout, zejména republikánští zákonodárci mu ji důrazně odepřeli, a někteří dokonce poslali jednat s Putinem a smířit se se ztrátou území (lo mejor ... es aceptar una negociación y que Ucrania ceda territorio a Rusia).

Ochrana jižní hranice s Mexikem je hotová katastrofa a Ukrajina nemá nárok na žádné peníze dřív, než se krize na mexické hranici zastaví, postulovali republikánští zákonodárci. Druhý na řadě je ovšem u nich Izrael a nikoli Ukrajina, ke které je obracena čím dál menší pozornost americké politiky i  veřejnosti (el creciente desinterés de los norteamericanos por seguir financiando a Ucrania). Šéf Komory republikánů Johnson Zelenskému vyčetl, že postrádá jasně rozpracovaný koncept strategie vedoucí k vítězství.

Výkon Zelenského, a ukrajinské diplomacie za dané situace nebyl vůbec špatný, avšak Amerika již není, co bývala, má nyní svých starostí dost, a bez vize, že poskytnuté peníze povedou k porážce Ruska, už nemá velkou vůli se dál nejen finančně, ale i obranyschopně, vnitro- i mezinárodně-politicky vyčerpávat a tratit svou prestiž.

zdroj: LA NACION - (clarin.com)