"Sluší se, aby žena žila pod botou muže" (Turecké přísloví)

Trump: Závazky NATO splníme podle toho, jak se k nám budete chovat

Autor: JB | Publikováno: 12.1.2024 | Rubrika: Afrika
radar

 

Ve středu na předvolebním vystoupení v pořadu Townhall na Foxnews, horký prezidentský kandidát Donald Trump vysvětlil možnost vystoupení USA z NATO: "To jestli splníme své závazky vůči NATO, záleží na tom, je se k nám (Evropa) budou chovat", konstatoval Trump naprosto předvídatelné logické pragmaticky americké vysvětlení ("Trump said it would depend on whether the intergovernmental organization treats the United States "properly.")  

Tedy žádný  Článek 5 se "garantovaně" nekoná. Přinejmenším ze strany USA. A to je americký postoj, nikoli jen Trumpův. Ani Biden, ani žádný prezidentský kandidát případnou pomoc Evropě nevidí jako samozřejmost, ale jen jako možnost, o níž a její míře rozhodnou okolnosti a především chování Evropy vůči (taktovce) USA. A to Trump označil jako zneužívající. Z toho vyplývá, že v míře pomoci by se USA asi nepřetrhly. Pro USA je Článek 5 pouze opcí, nikoli závazkem, a Trump to jen ve své férovosti vyslovil ("Depends if they treat us properly," Trump said when asked by the Fox anchors about his commitment to the NATO alliance.)

Právě vyčůrané evropské zrušení vojenské služby, redukce armád, rozpočtů na obranu a žití si nad poměry bylo pro USA demotivační, a logicky vedlo k současnému "evangelijnímu" postoji USA á lá "kdo má, tomu bude přidáno, a kdo nemá, ten bude připraven i to, co má"...

Naivní populističtí hujeři, kteří rušili armády, prezenční vojenskou službu a mávali cárem papíru s hlavičkou NATO, jen naservírovali své země potenciálním agresorům. Co teď s tím? Začít budovat armádu? Před veřejností o tom nemluvit, nedělat nic, a užívat si nerušeně svého mandátu jako předchůdci? Nebo trvat na idealizaci Smlouvy NATO a dál tvrdit "s USA na věčné časy a nikdy jinak", nehledě na to, že to USA netvrdí?

zdroj: https://wpolityce.pl - https://www.foxnews.com - https://www.newsweek.com

 
k tématu: https://www.islamizace.cz - https://www.islamizace.cz

718 čtenářů | 
HodnoceníHodnoceníHodnoceníHodnoceníHodnocení
Tisknout článek Poslat článek e-mailem
Vaše hodnocení: 

Zde můžete nastavit své hodnocení

Přihlášení uživatele
Jméno:
Heslo:

RSS feed Zasílání upozornění
Čtěte také
Výklad Koránu

Základy islámu a jejich výklad

Obrana Vídně při obléhání Turky 1683

Jak vyvést Evropu z krize? Takto!

Súmrak európskej civilizácie - Barbari sa zmocňujú Európy
Články autora
Průzkum
Souhlasíte s vykázáním amerických vojsk z Nigeru? Po vykázání francouzských vojsk nyní Niger vykázal i americká a zahájil vojenskou spolupráci s Ruskem. Schvalujete vykázání amerických vojsk z Nigeru?
Hlasovat můžete kliknutím na odpověď
Doporučujeme
Knihu chraň!