"Sluší se, aby žena žila pod botou muže" (Turecké přísloví)

Federace židovských obcí v ČR upozorňuje na antisemitské projevy českých muslimů

Autor: Lukáš Lhoťan | Publikováno: 17.6.2023 | Rubrika: Evropa
Davidova hvězda

Federace židovských obcí vydala Výroční zpráva o projevech antisemitismu v České republice za rok 2022, kde se píše o islamismu: "Do této kategorie spadají incidenty vycházející z ideologických pozic islámského extremismu. Vzhledem k umírněnosti (a nepočetnosti) místní muslimské komunity je tato kategorie velmi okrajová. Mezi antisemitskými incidenty jsou povětšinou zastoupeny silně nepřátelské výroky naplňující znaky démonizace či delegitimizace Státu Izrael."

A k roku 2022 autoři zprávy píši, že "v této kategorii se počet incidentů dlouhodobě pohyboval v řádu nižších jednotek. V roce 2022 je patrný výrazný výkyv s celkovým počtem 44 registrovaných incidentů (oproti sedmi incidentům v roce 2021, žádnému v roce 2020, jednomu v roce 2019 a třem v roce 2018). V této souvislosti je ovšem nezbytné uvést, že se nejedná o odraz celkové atmosféry v české muslimské komunitě, nýbrž o výsledek činnosti několika aktivních profilů na sociálních sítích, které v předchozích obdobích nepatřily mezi sledované zdroje. Všechny incidenty v této kategorii pocházejí z virtuálního prostředí a přibližně 30 % incidentů bylo zachyceno v květnu 2022, kdy na domácí i zahraniční scéně rezonovalo téma úmrtí a pohřbu Širín abú Aklahové."
 
Následně uvádějí autoři ukázku projevu protižidovské nenávisti na českých muslimských sociálních sítích, ale záměrně rozostřuji identitu jejich autorů: 

Ale to by jsme nesměli být mý s našimi zkušenostmi a znalostmi, kdo snadno poznal o jaký profil se na sociálních sítích jedná. Jde o profil Islámské nauky a islám v praxi :
 
V další části autoři zprávy zmiňují český islámský web E-islam.cz:
"článek na E‐islam.cz obsahující mj. následující tvrzení: „V uplynulých týdnech jsme ještě párkrát zažili přímé násilí proti Božímu Náboženství a jeho následovníkům, od bránění v uctívání na svatých místech v Palestině…/… Všichni si přece pamatujeme Irák po roce 2003, nebo Afghánistán po roce 2001. Nehovoříce o apartheidu a násilí v Palestině tehdy i nyní.“
Pro nás ovšem ani tak není zajímavý text, který vadí českým židům, jako spíše to, kdo stojí za oběma českými muslimskými medií? 
 
A zde to začíná být velmi zajímavé. Provozovatelem a "majitelem" obou českých muslimských médií je totiž český konvertita k islámu Lukáš (Alí) Větrovec, který se proslavil protižidovskými pátečními kázáními v brněnské mešitě. Zde je ovšem potřeba říci jasně a otevřeně, že on sám nebyl autorem oněch kázání - jak se to snažili prezentovat představitelé brněnské mešity (správně Islámská nadace v Brně), ale pouze četl český výklad arabského kázání, které připravili představitelé této mešity. Zde jsou záznamy z obou kázání:
 
 
Zde bych rád upozornil na to, že Lukáš Větrovec není klasický islamista nebo nevzdělaný člověk, jeho protižidovské postoje nejsou formovány postojem lůzy v ulicích, ale postojem akademika a stejně tak je formováno i jeho uvažování. Prakticky řečeno je to teoretik a akademik, který prostě nevnímá dopady svých teorií a názorů na prostou populací muslimů. Hovořím-li o tom, že je to akademik, je to faktické popsání stavu jeho pozice, kdy dosáhl nejen Mgr. titulu v religionistice, ale je veden mezi doktorandy na Univerzitě Komenského v Bratislavě:
 
Veřejný záznam o tom, že je web E-islam.cz majetkem Lukáše Větrovce:
 
Screen profilu Islámské nauky a islám v praxi na sociální síti Facebook, kde se hlásí k tomu, že jejich webem je E-islam.cz:
 
 
Jak je tedy vidět, tak Lukáš Větrovec a jeho mediální projekty jsou zdrojem konspiračních a protižidovských teorií v české muslimské komunitě. Osobně souhlasím s názorem českých židů, že jeho vliv na českou muslimskou komunitu je minimální a sám za sebe dodávám, že Lukáš Větrovec je hlavně teoretikem a nedomýšlí dopady toho co hlásá, možná má nějakou formu mírného autismu či jiné poruchy vnímání, ale faktem je, že zde usiluje o prosazování viděni světa, který se nutně musí střetávat s pohledem současné většiny evropském, a české, společnosti a tak vytváří riziko pro konflikty a střety. Historií a profilu Lukáš (Alího) Větrovce se budu věnovat v jiné analýze, podrobnosti k jeho osobě a historií české muslimské komunity naleznete i v mé knize: Islám & islamismus v České republice - 3. rozšířené vydání & fotogalerie.
 
 
O autorovi: Lukáš Lhoťan (1980) je zakladatel Nakladatelství Lukáš Lhoťan a nezávislý novinář, bývalý muslim a autor knih Ježíš Kristus a islám, Eurabia, Islám a islamismus v České republice, Cestujeme po Turecku, Arménský holocaust a dalších. Je absolventem dvou středních škol a absolovent bakalařského studia Teologické nauky na Univerzitě Palackého v Olomoucí. Jeho komentáře vycházejí v českých mediích (Konzervativní listy, Parlamentní listy, Reflex apod.) a jsou překládány i do cizích jazyků (angličtina, polština, ruština aj.) Od roku 1998 do roku 2010 byl spolupracovníkem předsedy českých muslimů Muneeba Hassana Alrawiho. Je absolventem poutě do Mekky a vzdělávacích kurzů o islámu saúdskoarabské World Assembly of Muslim Youth. V rámci svých cest navštívil opakovaně mnohé exotické země, například Saudskou Arábií, Jordánsko, Turecko, Gruzií, ale i například méně exotické Řecko, Srbsko, Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko, Maltu a další.
 
Podílel se na projektu odhalování islámských extremistů v německé spolkové zemi Bavorsko (projekt byl ve spolupráci s bavorskou zemskou kontrarozvědkou Bayerisches Landesamt für Verfassungsschutz). Rovněž absolvoval studijní pobyt v USA The International Visitor Leadership Program (2010). Do svého veřejného zřeknutí se islámu v roce 2012 patřil k mediálně nejznámějším muslimům v České republice a také k propagátorům reformního islámu.
 
Prosím podpořte náš projekt!
Milí čtenáři, dlouhodobě je velkým problémem ekonomická neudržitelnost provozu našeho webu, kdy nás bojkotují vyhledávače i reklamní společnosti, čili příjmy jsou nízké a zdaleka nepokryjí náklady. Proto provoz našeho webu je možný hlavně díky obětavým dárcům, proto prosím podpořte provoz našeho unikátního webu.
 
Jak nám můžete pomoci?
Sdílejte naše články.
 
Nebo finančním darem:
Číslo účtu: 209672916 / 0600, Moneta Money Bank, Variabilní symbol: 001
IBAN: CZ90 0600 0000 0002 0967 2916
BIC (SWIFT): AGBACZPP
 
Případně kupte knihy (o imigraci a islámu) v našem e-shopu a šiřte je mezi přáteli: www.lukaslhotan.cz
 
 

 

Klíčová slova: náboženství  | Česká republika  | politická korektnost  | islamismus
1276 čtenářů | 
HodnoceníHodnoceníHodnoceníHodnoceníHodnocení
Tisknout článek Poslat článek e-mailem
Vaše hodnocení: 

Zde můžete nastavit své hodnocení

Přihlášení uživatele
Jméno:
Heslo:

RSS feed Zasílání upozornění
Čtěte také
Výklad Koránu

Základy islámu a jejich výklad

Obrana Vídně při obléhání Turky 1683

Jak vyvést Evropu z krize? Takto!

Súmrak európskej civilizácie - Barbari sa zmocňujú Európy
Články autora
Průzkum
Měli by být vpuštěni na Olympiádu sportovci Izraele a Ruska?
Hlasovat můžete kliknutím na odpověď
Doporučujeme
Knihu chraň!