"Sluší se, aby žena žila pod botou muže" (Turecké přísloví)

V EU Poručíme větru, dešti aneb socialistická idiocie 2.0

Autor: Helena Mallotová | Publikováno: 8.6.2022 | Rubrika: Evropa
Vlajka - Německo

Za totáče bylo jedno z oblíbených hesel "Poručíme větru, dešti". No, poroučeli. Ten dnešní totáč, co se šíří jako (tu nemoc na c si netroufnu pojmenovat, aby mě nezablokli!), na to jde sofistikovaněji. A tak jen pro nás přízemní, co jim každá, i ta konečně správná  revoluce zapáchá,  pár fakt z měsíčníku Tichys Einblick 04/2022, vytrženo z delšího článku Franka Henniga: Traum und Wirklichkeit - Sen a skutečnost. 
 
Větrníky se stavějí čím dál mohutnější. Proto je na jejich výstavbu zapotřebí čím dál víc materiálu, přitom elektřinu nevyrábějí spolehlivěji, nevyrobí jí víc a není ani udržitelnější. Tak pár laika ohromujících čísel a omlouvám se, nejsem technik a nemám tu technický slovník: 
Pro jedno zařízení typu Enercon E-82 se 3,2 megawatty jmenovitého výkonu a 130 m výšky rozbočovače je zapotřebí tento materiál:
Spojovací materiál (rotorové listy) .....29t
měď.................................................................12t
aluminium.....................................................  1,3t
litina................................................................ 73t
ocel................................................................ 283t
beton...........................................................1.750t
což je celkem .....................................ca 2.150t materiálu. 
Roční výnos elektřiny činí při předpokládaných 2000h plného zatížení přibližně 6,4 GWh.
Dva dieselmotory MAN-V10, každý po 18l zdvihového prostoru (nevím přesný termín), 500 kilowatt trvalého výkonu a při 8000 provozních hodinách by ve stejném časovém úseku vyrobily asi 8 GWh. Bez výkyvů a v případě potřeby regulovatelně, nicméně s emisemi. 
Jejich celková hmotnost, na porovnání, pouhé 3t.
 
Obzvlášť ctižádostivé německé cíle při budování větrníků (a pozor, již se přelévají nezadržitelně a příkazem i do naší krajiny) však poněkud narážejí na nepříjemnou realitu. K dispozici není dostatečné množství materiálu a potřebné techniky. Montážní firmy nemají k dispozici dostatečný počet 1000t - 1300t jeřábů, které jsou kromě toho zapotřebí i v jiných průmyslových odvětvích. Navíc se segmenty větrníků, věž, rotorové listy a gondoly, mohou montovat jen při mírném větru a tak se jejich využitelnost značně komplikuje. 
 
Důležitou součástí každého větrníku je litinový rozbočovač, který nese listy rotorů. U zařízení pro 2,5 MW váží 16,3t. Z litiny jsou rovněž spojovací součásti mezi rozbočovačem a věží. Kapacity sléváren litiny jsou v Německu plně vytíženy, stejně jako je tomu u sléváren v Itálii a ve Španělsku. Zvýšení výroby naráží na explodující náklady na energie, ochranu životního prostředí a byrokracii a investoři do takového rizika nejdou.
 
Dalším problémem je globální vzestup poptávky po lithiu, kobaltu, niklu a mědi, což jsou tzv. klíčové prvky energiewende. 
 
Za "kritických" je považováno v současnosti 30 surovin, protože se velmi obtížně nakupují, mezi nimi neodym, důležitý pro generátory větrníků. Stoupá závislost na několika dodavatelských zemích, především na Číně (ze 44 % hlavní dodavatel surovin), Rusku, Chile, Indonésii a Filipínách.  Důsledkem je nárůst cen. 
 
Do  budoucna jsou větrníky pro jejich provozovatele velkým rizikem:
Stoupají výrobní a montážní náklady
Je nedostatek stanovišť, nacházejících se na územích s dostatečně silným větrem
Je nedostatek specialistů a materiálu
Stoupají ceny servisních služeb a likvidace dosluhujících zařízení
Přibývá protestů obyvatelstva.
 
Prosím podpořte náš projekt!
Milí čtenáři, dlouhodobě je velkým problémem ekonomická neudržitelnost provozu našeho webu, kdy nás bojkotují vyhledávače i reklamní společnosti, čili příjmy jsou nízké a zdaleka nepokryjí náklady. Proto provoz našeho webu je možný hlavně díky obětavým dárcům, proto prosím podpořte provoz našeho unikátního webu. Děkujeme všem, kdož nás podporujete. právě díky vaší podpoře se nám daří monitorovat šíření islámu v ČR. Prosím nepodceňujte hrozbu islamizace České republiky! Jsme dnes jediná skupina aktivistů, která v ČR trvale již mnoho let monitoruje šíření islámu, islamismu a projevy islámského extremismu. 
 
Jak nám můžete pomoci?
Sdílejte naše články.
 
Nebo finančním darem:
Číslo účtu: 209672916 / 0600, Moneta Money Bank, Variabilní symbol: 001
IBAN: CZ90 0600 0000 0002 0967 2916
BIC (SWIFT): AGBACZPP
 
Případně kupte knihy (o imigraci a islámu) v našem e-shopu a šiřte je mezi přáteli: 
Přečtěte si více informací o mešitách v České republice v naších článcích zde:

 

 

Klíčová slova: EU  | politická korektnost
1562 čtenářů | 
HodnoceníHodnoceníHodnoceníHodnoceníHodnocení
Tisknout článek Poslat článek e-mailem
Vaše hodnocení: 

Zde můžete nastavit své hodnocení

Přihlášení uživatele
Jméno:
Heslo:

RSS feed Zasílání upozornění
Čtěte také
Výklad Koránu

Základy islámu a jejich výklad

Obrana Vídně při obléhání Turky 1683

Jak vyvést Evropu z krize? Takto!

Súmrak európskej civilizácie - Barbari sa zmocňujú Európy
Články autora
Průzkum
Jaké motivace a ideály by vás přiměly sloužit a bojovat v armádě? Černochová a Řehka chtějí dostat lidi do armády. Za jaké ideály motivace byste byli ochotni sloužit a bojovat v armádě?
Hlasovat můžete kliknutím na odpověď
Doporučujeme
Knihu chraň!