"Sluší se, aby žena žila pod botou muže" (Turecké přísloví)

O co šlo ruskému ministrovi zahraničí v Africe? A proč naopak cesta francouzského prezidenta je pro smích?

Autor: Petr Markvart | Publikováno: 31.7.2022 | Rubrika: Evropa
afrika

V průběhu právě uplynulého týdne proběhly dvě paralelní cesty, a to prezidenta Francie Emmanuela Macrona (Kamerun - Benin - Guinea-Bissau) a ministra zahraničních věcí Ruska Sergeje Lavrova (Egypt - Kongo - Uganda - Etiopie), po vybraných afrických zemích. Když se tak stále mluví o tom ruském vlivu na třetí svět, dovolte, abych je krátce okomentoval, a to především tím, co se v našich médiích nedočtete:
 
1. VÝBĚR NAVŠTÍVENÝCH ZEMÍ
Lavrov navštívil dvě ze tří nejlidnatějších afrických zemí, Egypt a Etiopii (každá přes 100 milionů obyvatel), které mají zároveň druhý a osmý nejvyšší HDP na kontinentě. Třetí navštívená země, Uganda je na kontinentě osmou nejlidnatější a z hlediska HDP je na 14. místě (z celkem samostatných 54 zemí). Ruští diplomaté předvedli zajímavou kombinaci rozdílných světů a vlivů (egyptsko-arabského, svébytně etiopského i bývalé britské i francouzské kolonie), bez výjimky zemí s obrovským nerostným bohatstvím, lidským i zemědělským potenciálem.
 
Macronovi spolupracovníci vybrali země, které mají dohromady méně obyvatel, než Uganda a tvoří asi 2,5% HDP kontinentu. Dvě z nich jsou bývalými francouzskými koloniemi se silným vlivem galského kohouta, třetí je drobná, bývalá portugalská enkláva, obklopená ze všech stran frankofonními zeměmi. Odhlédneme-li od nerostného bohatství Kamerunu a jeho ekonomiky, která je srovnatelná s tou ugandskou, tak se žádná velká senzace na této frontě nekonala.
 
2. LAVROV - EGYPT
Je nepochybné, že Abdul Fattáh Sisí je jedním z nejsilnějších současných politiků třetího světa. Bývalý generál speciálních sil, školený mimo jiné ve Spojených státech, drží nejlidnatější a nejvlivnější arabskou zemi od neblahého tzv. "arabského jara" železnou rukou. Hlavním záměrem Lavrova bylo zajisté udržení neutrality významných afrických zemí v jejich vztahu ke konfliktu na Ukrajině. V tomto směru hraje Egypt významnou roli v diplomatickém úsilí o započetí jednání a o mírové řešení konfliktu. Jeho následná návštěva Ugandy a Etiopie naznačuje i snahu o pomoc s řešením nilské krize, související s napouštěním přehrady GERD v Etiopii (tedy bod, v kterém žalostně selhaly a pohořely jak diplomacie americká, tak i ta unijní).
 
To, že se Egypt (vedle Turecka, Íránu a Saúdské Arábie) rozhodl před dvěma týdny pro členství v ekonomickém bloku BRICS, který má vytvářet protiváhu západní ekonomické dominance, je významým krokem a úspěchem i ruské diplomacie. Z probíhajících projektů jmenujme alespoň jadernou elektrárnu Daba'a, ruskou průmyslovou zónu v Suezu a zajisté i dodávky ruských víceúčelových taktických letounů Su-35 (navzdory silnému americkému odporu).
 
3. MACRON - KAMERUN
Paul Biya je nejdéle kontinuálně sloužící hlavou státu světa, zvolenou ve volbách (od r. 1975 jako předseda vlády a od r. 1982 jako prezident). Déle vládnou pouze královny britské Alžběta II a dánská Margareta II, švédský král Carl Gustav a brunejský sultán Hassanal Bolkiah. Ve svých 89 letech už to moc nedává a na tiskovce s Macronem nebyl schopen (možná ani ochoten) reagovat na některé kladené otázky. Francouzská diplomacie si zadala jako hlavní úkol této cesty boj proti terorismu (rozuměj: prodej zbraní francouzské provenience a tím i udržení vlivu v dané zemi), ale Ukrajina se nesla v každém Macronově veřejném vystoupení.
 
S klesajícím vlivem Francie na bývalé kolonie je vidět, že je stále důležitější držet pevně alespoň ty, které ještě stále slouží. Ze zemí, sousedících s Kamerunem, už je to pouze Čad, ale i ostatní se stále více poohlížejí po partnerství bez dominance a neo-koloniálních vazeb. Britský Guardian k tomu napsal: "... Macron přijel ujistit své loutkové vládce napříč Afrikou o jediné věci: "Franceafrique" je zpět! Otázkou je, co to znamená pro budoucnost milionů jejích obyvatel.
 
4. LAVROV - KONGO
Denis Sassou-Nguesso vládne Kongu bez pětileté přestávky dokonce již od roku 1979. 78 letý bývalý důstojník výsadkového vojska, vycvičený Francouzi v Alžírsku, je zároveň i dědečkem nejstaršího syna gabonského prezidenta. Pro Francouze je ztráta vlivu v Kongu (při současném pokračujícím odklonu Gabonu a Středoafrické republiky), velkým krachem jejich politiky ve francouzské Rovníkové Africe a políčkem paralelní cestě Macrona.
 
5. MACRON - BENIN
Patrice Talon, patnáctý nejbohatší Afričan, podnikatel v textilním průmyslu a bývalý sponzor svého předchůdce v úřadě Yayiho, vládne Beninu ve druhém funkčním období od r. 2016. I zde byly Macronovou hlavní starostí dodávky vojenského materiálu, avšak s určitými omezeními. Tato omezení se ihned stala terčem hořké kritiky prezidenta Talona v přímém přenosu. Člověk až žasne nad tou znovu obnovenou péčí o bezpečnost bývalých kolonií, které Francie od r. 2011 (v časové souslednosti: po rozvrácení Libye) chrání před terorismem tak úspěšně, že se jí už podařilo způsobit pád zvolených vlád v Mali, Guineji a Burkině Faso.
 
6. LAVROV - UGANDA
Tato relace se stala doslova zlatým hřebem Lavrovova turné. Prezident Yoweri Museveni, dlouholetý velký oblíbenec prezidenta Reagana a americké diplomacie obecně, se stává postupně jejím nejhlasitějším kritikem v Africe. Politická a vojenská ikona, lidový prezident a řečník, byl loni zvolen na své šesté období v prezidentském úřadu. Zejména v průběhu poslední kampaně, kdy americké sociální sítě vedly proti Musevenimu zničující kampaň, však vztahy s Washingtonem ochladly na minimum. Régime change, kdy měl populárního Museveniho ve funkci vystřídat herec a zpěvák, zvaný Bobi Wine (takový ugandský Zelenskij), se nekonal a od té doby nevynechá Mzee jedinou příležitost, aby si do USA s gustem nekopl.
 
Z jeho výživného vystoupení s Lavrovem vybírám krátkou pasáž: "V průběhu studené války se mě často ptali, zda jsem "prozápadní" nebo "provýchodní". Odpověděl jsem jim, proč si o mě myslí, že jsem idiot? Proč si myslíte, že mým hlavním úkolem je být pro toho, či onoho? Dělám to, co je dobré pro mě chovám se k ostatním podle toho, jako se chovají oni k mým zájmům." Uganda, která provozuje dvoumotorové letouny Su-30 a jako jeden z prvních zákazníků letos zakoupila i moderní vrtulníky Mi-28, je jednoznačně vojenskou velmocí oblasti. Kromě největších zásob sladké vody na povrchu i pod povrchem svého území, objevila nedávno i ohromná naleziště ropy v oblasti Albertova jezera.
 
7. MACRON - GUINEA-BISSAU
Snad nic nedokumentuje zoufalství francouzské diplomacie víc, než návštěva jejího prezidenta v drogovém překladišti, zvaném Guinea-Bissau. Vyplývá to z chronického nedostatku dalších možností, kdy většina frankofonních zemí Afriky dnes říká Francii "Sbohem a šáteček" a země z jiných kulturních okruhů nemají velký zájem nechat se zatáhnout do okopávání velmocí. Rotující předsednictví západoafrického ekonomického společenství ECOWAS, které se 1. července přestěhovalo do Bissau, tak tvoří jediný zástupný motiv pro návštěvu této země. Ve skutečnosti však politiku ECOWAS určuje osa Nigérie - Ghana s občasným přispěním Pobřeží slonoviny a Senegalu, které jejími ekonomicky nejsilnějšími členy.
 
8. LAVROV - ETIOPIE
Snad žádná země nebyla západní (americkou i unijní) diplomacií zrazena v nedávném období více, než právě Etiopie. V roce 2021, uprostřed bojů proti domácím separatistům a sekcesionistům (ne nepodobném boji Ukrajiny proti donbaským oblastem), zavedly USA, EU i některé další země (Izrael) potichu sankce proti Etiopské federální vládě a zakázaly vývoz zbraní, kterými dnes štědře zásobují právě řečenou Ukrajinu.
 
Ruský a čínský postoj v Radě bezpečnosti OSN tehdy zabránil přijetí rezoluce, namířené proti Etiopii a vláda, která se nenechala odstrašit v bezprecedentní spolupráci s Tureckem, Saúdskou Arábií, Emiráty, Čínou a právě s Ruskem, zastavila postup rebelů na Addis a postupně převzala iniciativu v konfliktu, který by znamenal v případě jeho dovedení do konce, rozpad Etiopie a ohromnou humanitární krizi (včetně krize migrační). Jednání vedl za vážně nemocného premiéra Abiy Ahmeda jeho vicepremiér a ministr zahraničních věcí Demeke Mekonnen.
 
Zbývá doplnit, že na úrovni multilaterální se Macron může tedy pochlubit schůzkou s předsedajícím prezidentem států ECOWAS v Bissau, zatímco Lavrov se sešel jak s představiteli Ligy arabských států v Káhiře, tak i Africké unie v Addis Abebě.
 
Ona ta diplomacie se totiž neskládá pouze ze slov a činů, které dnes nutně potřebujeme vyřknout a udělat, ale i z těch, které už proběhly a zanechaly jasný signál, o co komu vlastně vždycky šlo a jde. A tak na závěr přidejme jeden starší výrok prezidenta Museveniho: "Západní země nenaslouchají pozorně. Jsou plné sebe samých a myslí si, že všechno vědí nejlépe. A proto velmi často dělají chyby."
 

Milí čtenáři, dlouhodobě je velkým problémem ekonomická neudržitelnost provozu našeho webu, kdy nás bojkotují vyhledávače i reklamní společnosti, čili příjmy jsou nízké a zdaleka nepokryjí náklady. Proto provoz našeho webu je možný hlavně díky obětavým dárcům, proto prosím podpořte provoz našeho unikátního webu. Děkujeme všem, kdož nás podporujete. právě díky vaší podpoře se nám daří monitorovat šíření islámu v ČR. Prosím nepodceňujte hrozbu islamizace České republiky! Jsme dnes jediná skupina aktivistů, která v ČR trvale již mnoho let monitoruje šíření islámu, islamismu a projevy islámského extremismu. 

 
Jak nám můžete pomoci?
Sdílejte naše články.
 
Nebo finančním darem:
Číslo účtu: 209672916 / 0600, Moneta Money Bank, Variabilní symbol: 001
IBAN: CZ90 0600 0000 0002 0967 2916
BIC (SWIFT): AGBACZPP
 
Případně kupte knihy (o imigraci a islámu) v našem e-shopu a šiřte je mezi přáteli: 
Přečtěte si více informací o mešitách v České republice v naších článcích zde:

 

Klíčová slova: EU  | válka
2924 čtenářů | 
HodnoceníHodnoceníHodnoceníHodnoceníHodnocení
Tisknout článek Poslat článek e-mailem
Vaše hodnocení: 

Zde můžete nastavit své hodnocení

Přihlášení uživatele
Jméno:
Heslo:

RSS feed Zasílání upozornění
Čtěte také
Výklad Koránu

Základy islámu a jejich výklad

Obrana Vídně při obléhání Turky 1683

Jak vyvést Evropu z krize? Takto!

Súmrak európskej civilizácie - Barbari sa zmocňujú Európy
Články autora
Průzkum
Jaké motivace a ideály by vás přiměly sloužit a bojovat v armádě? Černochová a Řehka chtějí dostat lidi do armády. Za jaké ideály motivace byste byli ochotni sloužit a bojovat v armádě?
Hlasovat můžete kliknutím na odpověď
Doporučujeme
Knihu chraň!