"Sluší se, aby žena žila pod botou muže" (Turecké přísloví)

Uzbekistánští muslimové otevřeli v Praze nové kulturní centrum. Muslimů v Praze je stále více ...

Autor: Lukáš Lhoťan | Publikováno: 6.8.2022 | Rubrika: Evropa
Vlajka - Česká Republika

Před pár měsíci si muslimové z Uzbekistánu pronajali od města v Praze na Žižkově prostory v niž si zřídili své kulturní centrum. Byť nejde primárně o muslimskou modlitebnu, tak je víc než logické, že se v prostorách tohoto kulturního centra mohou konat i společné muslimské modlitby. Vznik tohoto kulturního centra dokazuje, že muslimská komunita v České republice se stále více rozpadá do skupinek identifikovaných hlavně národnostní či jazykovou preferencí a hlavní činnosti takových skupin není budování muslimských center, ale kulturních center k čemuž se nepotřebují ani registrovat jako náboženské organizace. 

 

Screen webu uzbeckých muslimů provozujících kulturní centrum na Praze 3.

Screen webu uzbeckých muslimů provozujících kulturní centrum na Praze 3.

Než budu pokračovat dále, tak bych nejprve chtěl poděkovat všem naším čtenářům, kteří nás podporují v naší činnosti. Bez vaši podpory by bylo dnes již nemožné stíhat sledovat masívní nárůst muslimské komunity v České republice, když již dochází k tomu, že desítky muslimů jsou již usazeny prakticky v každém okresním městě a přibývá jich i na malých městech a vesnicích. Výhledově v řádu deseti či dvaceti let se tak dá čekat, že i v těchto lokalitách vzniknou mešity či kulturní centra. Právě díky vaší podpoře se nám podařilo zjisti i otevření zde popisovaného kulturního centra uzbekistánských muslimů v Praze. Ono jezdit po České republice, setkávat se s našimi informátory, zjišťovat údaje od úřadů a pod. opravdu není zadarmo a stoji stále více času a peněz, takž ještě jednou vám všem moc děkujeme za naši podporu!
 
Budova v niž se nachází kulturní centrum uzbeckých muslimů v Praze 3. Autor Lukáš Lhoťan.
Budova v niž se nachází kulturní centrum uzbeckých muslimů v Praze 3. Autor fotografie Lukáš Lhoťan.
 
A teď již k samotnému novému centru. Prostory centra v rozsahu 404 metrů čtverečních na Praze 3 si uzbekistánští muslimové pronajali od města standartní cestou (právě díky úředníkům z magistrátu jsme se o cele věci dověděli podrobnosti a potvrdily se informace lidi bydlících kolem tohoto uzbekistánského centra). Toto centrum provozuje občanské sdružení Kulturní centrum národů Uzbekistánu Turkestan z. s., které na svých webových stránkách deklaruje svou nezávislost na jakékoliv státní podpoře a tvrdí, že je financované jen ze soukromých darů a jeho cílem je "činnost centra je zaměřena na pomoc při adaptaci na sociální, kulturní, ekonomické, právní podmínky života v České republice." Veřejným představitelem centra je Ing. Bozorov Umarjon. 
 
Tedy údajně není hlavním cílem uzbekistánských muslimů provoz modlitebny nebo nějaká islámská činnost, ale naopak má být cílem napomáhat nově příchozím lidem z Uzbekistánu usadit se a sžít se s českou společností. 
 
Detail na vstup do kulturního centra uzbeckých muslimů v Praze 3. Autor Lukáš Lhoťan.
Detail na vstup do kulturního centra uzbeckých muslimů v Praze 3. Autor fotografie Lukáš Lhoťan.
 
Protože sdružení Kulturní centrum národů Uzbekistánu Turkestan z. s. vzniklo v roce 2021 a prostory pro kulturní centrum si pronajali až počátkem letošního roku, tak je nemožné vyhodnotit jestli a případně jak velký problém v otázce islamizace a pod. představuje. Bude tedy vyžadovat dlouhodobé sledování vývoje tohoto centra a jeho případné aktivity, aby bylo možné zhodnotit jeho roli v problému migrace muslimů a islamizace České republiky.
 
Zajímavosti je, že když jsem šel přes Žižkov po hlavní ulici od Florence směrem k tomuto kulturnímu centru, tak jsem viděl zhruba asi dva či tři muslimské obchody, šlo o kebabárny a jeden Istanbul Mini Market. V minimarketu jsem se zeptal na to, jestli mají turecké pivo a prodavač mi s hrdosti řekl, že oni žádný alkohol neprodávají. Což je vlastně logické, protože ortodoxní muslimové by alkohol prodávat a konzumovat neměli, že. Možná by celkově stalo za to prozkoumat kolik vlastně žije na Žižkově muslimů a jestli se tam nezačínají tvořit základy pro malou lokální muslimskou komunitu? 
 
Pár základních informací k Uzbekistánu:
Počet obyvatel: Přibližně 34 milionu lidí.
Náboženské přesvědčení: 79% muslimové a zhruba 18% pravoslavné křesťanství.
Historicky byl Uzbekistán v minulosti centrem vyspělé kultury a filozofie.
 
Závěrem bych ještě jednou rád poděkoval všem, kdož nás podporují a přispívají na naši činnost. Bez vás bychom opravdu ještě hůře zvládali sledovat, zaznamenávat a zveřejňovat informace o islamizaci a muslimské migraci, děkujeme vám za vaší pomoc i v této nelehké době!
 
Pro připomenutí ještě uvádím aktuálně známý počet mešit a modliteben v oblasti Prahy:
Mešita v Tuchoměřicích - podrobnosti zde.
Mešita ve Strašnicích - podrobnosti zde.
Mešita v Libni - podrobnosti zde.
Mešita na Černém Mostě a modlitebna na Národní třídě.
Islámské přednáškové centrum na Smíchově - podrobnosti zde.
Pak jsou také známy dočasné modlitebny na VŠ kolejích, ve věznici na Ruzyni a pod.  
 

Milí čtenáři, dlouhodobě je velkým problémem ekonomická neudržitelnost provozu našeho webu, kdy nás bojkotují vyhledávače i reklamní společnosti, čili příjmy jsou nízké a zdaleka nepokryjí náklady. Proto provoz našeho webu je možný hlavně díky obětavým dárcům, proto prosím podpořte provoz našeho unikátního webu. Děkujeme všem, kdož nás podporujete. právě díky vaší podpoře se nám daří monitorovat šíření islámu v ČR. Prosím nepodceňujte hrozbu islamizace České republiky! Jsme dnes jediná skupina aktivistů, která v ČR trvale již mnoho let monitoruje šíření islámu, islamismu a projevy islámského extremismu. 

 
Jak nám můžete pomoci?
Sdílejte naše články.
 
Nebo finančním darem:
Číslo účtu: 209672916 / 0600, Moneta Money Bank, Variabilní symbol: 001
IBAN: CZ90 0600 0000 0002 0967 2916
BIC (SWIFT): AGBACZPP
 
Případně kupte knihy (o imigraci a islámu) v našem e-shopu a šiřte je mezi přáteli: 
Přečtěte si více informací o mešitách v České republice v naších článcích zde:

 

Klíčová slova: multikulturalismus  | Česká republika  | islamizace  | imigrace
3519 čtenářů | 
HodnoceníHodnoceníHodnoceníHodnoceníHodnocení
Tisknout článek Poslat článek e-mailem
Vaše hodnocení: 

Zde můžete nastavit své hodnocení

Přihlášení uživatele
Jméno:
Heslo:

RSS feed Zasílání upozornění
Čtěte také
Výklad Koránu

Základy islámu a jejich výklad

Obrana Vídně při obléhání Turky 1683

Jak vyvést Evropu z krize? Takto!

Súmrak európskej civilizácie - Barbari sa zmocňujú Európy
Články autora
Průzkum
Měli by být vpuštěni na Olympiádu sportovci Izraele a Ruska?
Hlasovat můžete kliknutím na odpověď
Doporučujeme
Knihu chraň!