"Sluší se, aby žena žila pod botou muže" (Turecké přísloví)

Významný americký politik kritizuje EU za neochotu vstoupit do otevřené války s Ruskem po vzoru USA

Autor: Helena Mallotová | Publikováno: 22.2.2023 | Rubrika: Amerika
USA

V deníku WELT vyšel dnes delší rozhovor, který by neměl být opominut. Část jsem přeložila, část snad ještě přeložím a dám k dispozici. John Kornblum, s nímž je veden rozhovor u příležitosti jeho brzkých osmdesátých narozenin, je jeden z nejzkušenějších renomovaných expertů na transatlantické vztahy a je právem označován za jejich architekta. Řadu let byl rovněž velvyslancem USA v Německu a v roce 1987 vložil do proslovu prezidenta Reagana známou větu: "Mr. Gorbačov, tear down this Wall!" Z rozhovoru nepřekládám úplně všechno. 
 
Na otázku, zda válka na Ukrajině není vyhlášením bankrotu nedostatečné vojenské úderné síly EU, která jen mluví o tom, že chce být "mírovou silou", ale bez NATO a Ameriky nejde nic, odpověděl: 
"Vaše otázka se dotýká jednoho z nejcentrálnějších rozporů v transatlantických vztazích. Je naším cílem mír, nebo bezpečnost? Mír je nepřítomnost války, aniž by se zdůrazňovaly hodnoty nebo suverenita. Bezpečností je myšlena ochrana země a jejího obyvatelstva  se všemi jejími hodnotami a jejím Way of Life. 
 
Po hrůzách 20. století prohlásili Evropané za svůj nejdůležitější cíl mír. Existují mírová hnutí, mírové strategie a mírové akademie. EU se dokonce nazývá "mírovým projektem" a staví tak mír ještě před bezpečím pro demokracii, před toleranci nebo spravedlnost. Naproti tomu je Amerika kontinentální země, která svou bezpečnost, své hodnoty a svou nezávislost chce chránit. Začínáme obranou a na ní stavíme naše strategie. Když jsou ale Evropané konfrontováni s někým, kdo žádný mír nechce, potom se jejich strategie zhroutí. Jak se to stalo s Putinem. 
 
Po třiceti letech mírového programu zůstala Evropa dvakrát, v Bosně a teď na Ukrajině,  vůči kalkulované vojenské agresi  v roli bezmocně přihlížejícího. Ve své kariéře jsem byl často konfrontován s Evropany, kteří odmítali americký pohled na obranu. Teď už to tak často neslýchám. Když někdy mluvím o tom, že potřebujeme nový narativ pro Atlantické společenství, pak to v první řadě znamená harmonizaci diferencí mezi obranou a mírem. Čas na to uzrál již dávno. 
 
Evropa se v této nové době nemůže vzchopit k aktivitě, pokud se bude pořád jen považovat za projekt k překonávání minulosti. Musíme si konečně jasně přiznat, že jsme sami se sebou a s naším západním světem spokojení a musíme hledět dopředu. .......
 
.....Podle mého názoru má Německo a Rusko pořád ještě víc společného, než bychom si mysleli. Především proto, že obě země žily několik set let jaksi mimo mainstream evropské politiky a kultury. Zažil jsem to já sám: Když se setkají Rusové a Němci, je tu vždycky pocit společné identity - proti velkým atlantickým silám. 
 
Mnoho Američanů mimochodem nesdílí velmi rozšířený evropský názor, že mír v Evropě údajně není možný bez Ruska. Mám proto obavy z německého chování vůči Rusku? Ano, mám. Berlínská vláda tak nějak pořád ještě nepochopila, o co dnes jde. Když sociální demokraté mluví o ukrajinské politice svého kancléře, používají rádi slovo chytrost. Díky politice Olafa Scholze, říkají, se z NATO nestane válečná strana a Putin neodpálí jadernou zbraň. To mi skutečně vadí. To má být solidarita? USA daly na vyzbrojení evropské země Ukrajiny miliardy dolarů. Ta leží daleko od našich břehů, byla ale napadena jinou evropskou zemí, Ruskem. Kdyby tu USA neudělaly, stála by EU před zhroucením.
 
Rozhovor pokračuje, možná ho zítra dokončím, uvidím. Je zajímavý možná i tím, s jakými instrukcemi, s jakou rolí nastoupil do své funkce náš generalissimus.
 
Děkujeme všem, kdož nás podporujete. právě díky vaší podpoře se nám daří monitorovat šíření islámu v ČR. Prosím nepodceňujte hrozbu islamizace České republiky! Jsme dnes jediná skupina aktivistů, která v ČR trvale již mnoho let monitoruje šíření islámu, islamismu a projevy islámského extremismu. 

 

Jak nám můžete pomoci?

Sdílejte naše články.

 

Nebo finančním darem:

Číslo účtu: 209672916 / 0600, Moneta Money Bank, Variabilní symbol: 001

IBAN: CZ90 0600 0000 0002 0967 2916

BIC (SWIFT): AGBACZPP

 

Přečtěte si více informací o mešitách a muslimech v České republice a Evropě:

Uzbekistánští muslimové otevřeli v Praze nové kulturní centrum. Muslimů v Praze je stále více ...

V roce 1922 bylo v Německu 1 800 muslimů a dnes jsou jich miliony! To v ČR nechceme!

Proč mají čeští muslimové utajovanou mešitu v Tuchoměřicích u Prahy?

Muslimům se podařilo zachránit mešitu v Praze Libni a ještě k tomu získali podporu od státu Kuvajt

Český muslim provozuje v Praze islámské centrum propagující islámský fundamentalismus

Takíja - Pravda, lež a přetvářka v arabsko-islámské společnosti - opět v prodeji!

Třetí vlna – islamizace, masová migrace a Rusko

Jak se (ne)hlasuje v europarlamentu aneb otevřený výsměch voličům od europapalášu

 

Klíčová slova: EU  | válka
879 čtenářů | 
HodnoceníHodnoceníHodnoceníHodnoceníHodnocení
Tisknout článek Poslat článek e-mailem
Vaše hodnocení: 

Zde můžete nastavit své hodnocení

Přihlášení uživatele
Jméno:
Heslo:

RSS feed Zasílání upozornění
Čtěte také
Výklad Koránu

Základy islámu a jejich výklad

Obrana Vídně při obléhání Turky 1683

Jak vyvést Evropu z krize? Takto!

Súmrak európskej civilizácie - Barbari sa zmocňujú Európy
Články autora
Průzkum
Souhlasíte se zákazem spalovacích motorů? 61% Němců je proti EU-zákazu spalovacích motorů od r. 2035. A Vy?
Hlasovat můžete kliknutím na odpověď
Doporučujeme
Knihu chraň!