"Sluší se, aby žena žila pod botou muže" (Turecké přísloví)

Muslimové v Evropě získali silného podporovatelé ze zemí bývalého SSSR. Pokusil se uchytit i v ČR

Autor: Lukáš Lhoťan | Publikováno: 29.9.2022 | Rubrika: Evropa
eurabia_flag

V Evropě a členských zemích Evropské unie dnes žijí již desítky milionů muslimů a o jejich „duši“ a podporu bojují různé zájmové muslimské organizace. Poměrně novým hráčem v tomto zápase jsou muslimové spolupracující s ruskou vládou a mající podporu oficiálních muslimských organizací v Ruské federaci. Aktivit této skupiny si již všimly například media v Německu. Tito proruští muslimové se pokusili etablovat i u nás v České republice, ale nejspíše jim to (zatím) nevyšlo.
 
V roce 2018 začala po celé Evropě vznikat síť propojených aktivistů pod hlavičkou EMF (European Muslim Forum, Evropské muslimské fórum) s cílem vybudovat trvalá oblastní centra této organizace v belgickém Bruselu, britském Londýně, španělské Barceloně, tureckém Istanbulu a ruské Moskvě. Organizace se také na svém webu chlubí kontakty na významné politiky z muslimských zemí a snaží se získávat podporu i u muslimských zemí a organizací mimo Evropu. Tvrdí také, že spolupracují s muslimskými politiky zastoupenými v europarlamentu i politických stranách členských zemích EU. Působí ovšem i na poli mezináboženského dialogu a tvrdí, že se snaží podporovat i sportovní aktivity mladých (nejen muslimů) v rámci boje proti islamofobii.
 
 
Zajímavé jsou také další aktivity EMF. Zdá se, že EMF má silnou pozici na Balkáně, hlavně v Srbsku, kde se těší podpoře u vlivných muslimských představitelů a podle zpráv z roku 2021 se tam spolupodíleli na výstavbě a provozu islámských center a škol. Mimochodem bylo to ve spolupráci s prezidentem Čečenské autonomní republiky Ramzanem Kadyrovem. A EMF se také snaží být aktivní v podpoře Palestinců a ve snaze postavit některé izraelské představitele před mezinárodní soud pro podezření z válečných zločinů. 
 
Ovšem podle německého deníku WELT se za dobráckou tváří EMF skrývá proruský aktivismus. WELT například upozorňuje na fotografie z území okupovaných Ruskem na Ukrajině, na kterých se objevil Abdul-Vahed Validovič Nijazov. Nijazov (původním jménem Vadim Valerianovič Medveděv) je ruský občan a prezident EMF. Má za sebou pestrou kariéru v různých muslimských institucích a funkcích v Ruské federaci. Například ve skupině s názvem Muslimové na podporu prezidenta Putina a byl také poslancem ruského parlamentu. 
 
 
„Je zřejmé, že Nijazovovo celosvětově aktivní Evropské muslimské fórum (EMF) se snaží získat oporu v Německu. EMF, založená v Barceloně v říjnu 2018, se definuje jako sdružení předních evropských muslimských představitelů.“ … „Je zřejmé nejen napojení na diktátory a lidi hlásající nenávist k homosexuálům po celém světě, ale také na islamistický institut v Hamburku a na kontroverzní organizace, které mají blízko k turecké vládě,“ píše ve své analýze MENA Research and Study Center. 
 
Němečtí experti (například expertka Nina Scholz) varují před zapojením některých představitelů islamistického hnutí Muslimské bratrstvo do aktivit EMF. „Prezident EMF (Abdul-Vahed Validovič Nijazov) nechce diskutovat o svém vlastním postoji k Muslimskému bratrstvu. Jsme otevřeni spolupráci s kýmkoli, kdo jedná v rámci zákona.“ Ukazuje to i spolupráce s Unií muslimských učenců. Expertka Scholzová říká: „Jedná se o organizaci islámských učenců z Muslimského bratrstva, kterou osobně založil současný hlavní ideolog Bratrstva Jussuf al-Qaradawi a která má sídlo v Kataru,“ píše se v analytickém článku německého deníku WELT. 
 
Dr. Damir Mukhetdinov
Člen vedení EMF a vedení ruských muslimů - Dr. Damir Mukhetdinov
 
Dalšími představiteli EMF podle jejich webu jsou: Abdul Wahid Pedersen (Islámské centrum Copenhagen, Dánsko), Sir Iqbal Sacranie (Muslimský koncil ve Velké Británii), Damir Mukhetdinov (významný muslimský duchovní z Ruské federace), Romas Jakubauskas (významný muslimský duchovní z Litvy), Karim Ifrak (ředitel French institute for advanced studies, Francie), Nader Akkad (muslimský duchovní islámského centra v Terstu, Itálie). Zajímavou postavou EMF byl také vlivný a kontroverzní bosenský muslim žijící v Srbsku Muamer Zukorlic (loni zemřelý muslimský duchovní a poslanec srbského parlamentu). Na webu EMF jsou uvedeny ještě další desítky muslimský osobností, které byly zapojeny do aktivit EMF, ale podle všeho je tento seznam starý – jako živý je tam uveden například loni zemřelý Muamer Zukorlic, a proto je otázkou, kolik z těchto uvedených lidí s EMF spolupracuje i letos po ruském útoku na Ukrajinu. 
 
Českou stopou v aktivitách EMF byl ještě před několika měsíci bývalý předseda Muslimské obce v Praze ukrajinský konvertita k islámu Leonid Kušnarenko, který je dnes ve vedení občanského sdružení AISHA pomocná ruka, z.s., které spravuje mešitu v pražské Libni. Když jsem se ho na jeho spolupráci s EMF zeptal, tak mi řekl, že po ruském útoku na Ukrajinu přerušil s EMF jakoukoliv spolupráci a nechce s ní mít nic společného právě kvůli jejím kontroverzním proruským aktivitám a osobám, které ji řídí.    
 
Zůstává tedy otázkou, nakolik se EMF opravdu podařilo proniknout do evropských muslimských komunit a mít v nich vliv. Samotní představitelé EMF se snaží tvářit mírumilovně a přátelsky, ale zároveň přibývá náznaků, že podporují či minimálně aspoň neodporují politice ruské vlády na Ukrajině a vojenskému útoku vedenému Ruskou federací proti Ukrajině. Je zde tedy riziko, že kdyby se opravdu této struktuře podařilo nějaký vliv na evropské muslimské komunity získat, tak by je mohla podněcovat k nepřátelství vůči evropským vládám a obyvatelstvu, které odporují politice ruské vlády.
 
Přitom kauza EMF není prvním signálem, že se ruské tajné služby a na ně napojení aktivisté nejspíše snaží získat vliv na muslimské komunity v Evropě. O náznacích, že se tak ze strany ruských tajných služeb děje, se psalo v německých mediích již před několika roky. V této souvislosti je velice zajímavý televizní dokument německé stanice ZDF z  roku 2017 o  výpovědi  zběha z  ruské rozvědky, který popsal, jak během své práce připravoval muslimské agenty vysílané do Evropy s cílem monitorovat muslimskou opozici vůči Rusku a prosazovat mezi evropskými muslimy proruské postoje. 
 
O autorovi: Lukáš Lhoťan (1980) je zakladatel Nakladatelství Lukáš Lhoťan a nezávislý novinář, bývalý muslim a autor knih Ježíš Kristus a islám, Eurabia, Islám a islamismus v České republice, Cestujeme po Turecku, Arménský holocaust a dalších. Je absolventem dvou středních škol a absolovent bakalařského studia Teologické nauky na Univerzitě Palackého v Olomoucí. Jeho komentáře vycházejí v českých mediích (Konzervativní listy, Parlamentní listy, Reflex apod.) a jsou překládány i do cizích jazyků (angličtina, polština, ruština aj.) Od roku 1998 do roku 2010 byl spolupracovníkem předsedy českých muslimů Muneeba Hassana Alrawiho. Je absolventem poutě do Mekky a vzdělávacích kurzů o islámu saúdskoarabské World Assembly of Muslim Youth. V rámci svých cest navštívil opakovaně mnohé exotické země, například Saudskou Arábií, Jordánsko, Turecko, Gruzií, ale i například méně exotické Řecko, Srbsko, Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko, Maltu a další.
 
Podílel se na projektu odhalování islámských extremistů v německé spolkové zemi Bavorsko (projekt byl ve spolupráci s bavorskou zemskou kontrarozvědkou Bayerisches Landesamt für Verfassungsschutz). Rovněž absolvoval studijní pobyt v USA The International Visitor Leadership Program (2010). Do svého veřejného zřeknutí se islámu v roce 2012 patřil k mediálně nejznámějším muslimům v České republice a také k propagátorům reformního islámu.
 

Přečtěte si více informací o mešitách a muslimech v České republice:

 

Milí čtenáři, dlouhodobě je velkým problémem ekonomická neudržitelnost provozu našeho webu, kdy nás bojkotují vyhledávače i reklamní společnosti, čili příjmy jsou nízké a zdaleka nepokryjí náklady. Proto provoz našeho webu je možný hlavně díky obětavým dárcům, proto prosím podpořte provoz našeho unikátního webu. Děkujeme všem, kdož nás podporujete. právě díky vaší podpoře se nám daří monitorovat šíření islámu v ČR. Prosím nepodceňujte hrozbu islamizace České republiky! Jsme dnes jediná skupina aktivistů, která v ČR trvale již mnoho let monitoruje šíření islámu, islamismu a projevy islámského extremismu. 

 
Jak nám můžete pomoci?
Sdílejte naše články.
 
Nebo finančním darem:
Číslo účtu: 209672916 / 0600, Moneta Money Bank, Variabilní symbol: 001
IBAN: CZ90 0600 0000 0002 0967 2916
BIC (SWIFT): AGBACZPP
 
Případně kupte knihy (o imigraci a islámu) v našem e-shopu a šiřte je mezi přáteli: 

Klíčová slova: EU  | islamizace
1395 čtenářů | 
HodnoceníHodnoceníHodnoceníHodnoceníHodnocení
Tisknout článek Poslat článek e-mailem
Vaše hodnocení: 

Zde můžete nastavit své hodnocení

Přihlášení uživatele
Jméno:
Heslo:

RSS feed Zasílání upozornění
Čtěte také
Výklad Koránu

Základy islámu a jejich výklad

Obrana Vídně při obléhání Turky 1683

Jak vyvést Evropu z krize? Takto!

Súmrak európskej civilizácie - Barbari sa zmocňujú Európy
Články autora
Průzkum
Nabídl Západ ruským voličům jinou možnost? Komentáře k ruským volbám jsou v západních médiích kritické, byť uznalé, že v nich Rusové vyjádřili svou vůli. Dobře, ale nabídl Západ Rusům lepší možnost?
Hlasovat můžete kliknutím na odpověď
Doporučujeme
Knihu chraň!