"Sluší se, aby žena žila pod botou muže" (Turecké přísloví)

Bezpečnostní expert varuje: USA nás oberou o stovky miliard a vrátí nám jako "dar" jen směšnou částku

Autor: Jaroslav Štefec | Publikováno: 1.10.2022 | Rubrika: Evropa
Vlajka - Česká Republika

Díky článku na serveru Novinky.cz jsem se dnes po delší době zase od srdce zasmál, i když přiznávám, že to byl smích hodně hořký. Ten článek byl vlastně spíše pouhý přepis reklamního tveetu, převzatého z Twitteru americké ambasády v Praze, uveřejněný (samozřejmě včetně kopie původního tweetu, vkusně doplněného vlaječkami USA, Ukrajiny a ČR) pod názvem „Američané darují Česku 2,7 miliardy na modernizaci armády“ a opatřený, jak jinak, poníženou děkovačkou naší slavné „ministryně války“ Jany Černochové. A co mě na něm rozesmálo?
 
Směšná je už samotná deklarace amerického „daru“ ve formě FMF (Foreign Military Financing). Jako bývalý ředitel českého Národního úřadu pro vyzbrojování a člen Rady národních ředitelů pro vyzbrojování NATO velmi dobře vím, co tyto „finanční dary“ představují a jak fungují. 
 
Tak především jsou zpravidla směřovány do „no NATO“ chudých rozvojových zemí Asie, Afriky a Jižní Ameriky (Afghánistán, Irák, Bangladéš, ...), snad s jedinou výjimkou, kterou je Izrael. Dejme tomu. Aktuální stav české ekonomiky a situace v naší armádě této specifikaci obdarovávaných zemí reálně odpovídají. Ostatně bývalý (a pravděpodobně i budoucí) prezident USA Donald Trump se k tomu v komentáři k pohřbu britské královny, kde Joe Bidena posadili mezi premiéra ČR a prezidenta Polska, vyjádřil zcela otevřeně: „Mě by mezi představitele třetích zemí neposadili!“.
 
Dále platí, že tyto dary jsou vázány na povinnost nakoupit za ně příslušnou techniku a služby v USA. Což vypadá sice zajímavě, ale pouze do okamžiku, než se dozvíte a) stav oné techniky a b) cenu doprovodných služeb (výcviku, a především servisu), který budete muset hradit už hezky „za svoje“. Vzhledem k tomu, že pořizovací cena vojenské techniky se obvykle pohybuje (podle typu) od 10 % do cca 30 % celkových nákladů na její životní cyklus (tj. suma všech peněz, které do ní musíte investovat, počínaje nákupem, zajištěním lidí a prostorů pro její základnu, výcviku obsluh a nákladů na provoz, a konče jejím vyřazením z výzbroje, prodejem nebo likvidací), může nás už během pár let přijít tento „dar“ setsakramentsky draho. USA tak zajišťují pro své zbrojařské firmy dlouhodobý stálý příjem, aniž by musely nějak zásadně hnout prstem.
 
Téměř bez výjimky (opět Izrael) také platí, že „obdarovaný“ stát si nemůže za takto „z nebe spadlé peníze“ nakoupit to, co skutečně potřebuje, ale to, k čemu ho zaváže „darovací smlouva“. V konečném efektu se tak může tento „danajský dar“ českému státu a nám, občanům, kterým by vojenská technika měla v rukou českých vojáků sloužit k obraně a ochraně naší země, setsakramentsky prodražit. To, co by česká armáda skutečně potřebovala, bude muset stejně nakoupit, a „za naše“.
 
A snad ještě pár slov ke „kybernetické obraně“, na kterou nám podle zmíněného článku Američané poskytnou 6 miliónů dolarů. Asi tak. Nic nezajistí zvědavým očím, lačnícím například zjistit, jaké plánuje armáda nákupy výzbroje a výstroje a smáznout tak případnou konkurenci, dokonalejší přístup do armádních IT systémů včetně logistických, plánovacích a ekonomických, než příslušně „vytuněný“ systém „cyber defence“, posílající co chvíli „ověřovací“ informace na příslušné servery.
 
Samozřejmě chápu, že člověku, neznalému výše popsaných praktik, na tomto daru nemusí připadat nic směšného. Ale pro mě to směšné skutečně je. Jak z pohledu zařazení „našeho“ státu mezi „no NATO“ rozvojové země, tak z pohledu hlouposti „odborníků“ na ministerstvu války, kteří nechápou, že český stát za „dar“ ve výši 100 miliónu USD odvede z peněz českých daňových poplatníků americkým firmám během příštích 10 až 15 let něco mezi 250 až 900 milióny USD za příslušné služby, servis a náhradní díly techniky, kterou by pro naši armádu možná ani nepořídil, protože ji prostě k obraně území ČR vůbec nepotřebuje.
 
Co je ale na celé věci skutečně nejsměšnější, je naivita českých politiků a patolízalské děkování české ministryně americké ambasádě za zdánlivě přátelské gesto, ve skutečnosti ale vyčůraný a do posledního centu pečlivě vykalkulovaný kšeft pro americké zbrojařské firmy, na který budeme mnoho let těžce doplácet. Osobně v této věci nevidím větší téma pro sněmovní výbor pro obranu, případně pro opoziční politiky, než hledání vhodného důvodu pro zdvořilé odmítnutí této „výhodné nabídky“.
 
Jaroslav Štefec, bývalý ředitel Národního úřadu pro vyzbrojování (české armády) a bezpečnostní expert, který byl odstraněn proamerickou mafií v českém státě, protože nechtěl dovolit utrácet peníze českého státu za předražené americké zbrojní zakázky.
 

Přečtěte si více informací o mešitách a muslimech v České republice:

 

Milí čtenáři, dlouhodobě je velkým problémem ekonomická neudržitelnost provozu našeho webu, kdy nás bojkotují vyhledávače i reklamní společnosti, čili příjmy jsou nízké a zdaleka nepokryjí náklady. Proto provoz našeho webu je možný hlavně díky obětavým dárcům, proto prosím podpořte provoz našeho unikátního webu. Děkujeme všem, kdož nás podporujete. právě díky vaší podpoře se nám daří monitorovat šíření islámu v ČR. Prosím nepodceňujte hrozbu islamizace České republiky! Jsme dnes jediná skupina aktivistů, která v ČR trvale již mnoho let monitoruje šíření islámu, islamismu a projevy islámského extremismu. 

 
Jak nám můžete pomoci?
Sdílejte naše články.
 
Nebo finančním darem:
Číslo účtu: 209672916 / 0600, Moneta Money Bank, Variabilní symbol: 001
IBAN: CZ90 0600 0000 0002 0967 2916
BIC (SWIFT): AGBACZPP
 
Případně kupte knihy (o imigraci a islámu) v našem e-shopu a šiřte je mezi přáteli: 
 
 
 

Klíčová slova: Česká republika  | vlastenectví  | válka
1468 čtenářů | 
HodnoceníHodnoceníHodnoceníHodnoceníHodnocení
Tisknout článek Poslat článek e-mailem
Vaše hodnocení: 

Zde můžete nastavit své hodnocení

Přihlášení uživatele
Jméno:
Heslo:

RSS feed Zasílání upozornění
Čtěte také
Výklad Koránu

Základy islámu a jejich výklad

Obrana Vídně při obléhání Turky 1683

Jak vyvést Evropu z krize? Takto!

Súmrak európskej civilizácie - Barbari sa zmocňujú Európy
Články autora
Průzkum
Který postoj je vám bližší k teroristickému útoku v Rusku USA a EU zaujaly odlišný postoj od Ukrajiny k teroristickému útoku v Rusku. Který zaujímáte Vy?
Hlasovat můžete kliknutím na odpověď
Doporučujeme
Knihu chraň!