"Sluší se, aby žena žila pod botou muže" (Turecké přísloví)

Znepokojivé otázky bezpečnostního experta na výcvik ukrajinských vojáků v ČR

Autor: Jaroslav Štefec | Publikováno: 19.12.2022 | Rubrika: Evropa
Vlajka - Ukrajina

Nějak nám to globální oteplování havaruje. Nemohu se zbavit pocitu, že letošní zima bude znamenat pořádné bouchnutí dveřmi nejen za nesmyslným Zeleným údělem, ale i za ochotou většiny lidí tolerovat politikům tupost a aroganci, s níž vyměnili teplo a dostatek potravin pro ně a jejich (naše) rodiny za "slávu Ukrajině". 
 
Krize, o níž jsem mnohokrát psal a mluvil, je totiž už skutečně za dveřmi. V ČR k tomu navíc skokově přibylo dalších více než šest set tisíc hladových krků. Lidí, o nichž nic nevíme, jejichž kulturu neznáme a kteří mají na našem území dokonce i svou vlastní armádu. Jak nám tvrdí blonďatá valkýra Černochová, údajně kvůli výcviku. Což postrádá logiku. Na rozdíl od české armády, vycvičené zejména v sezení v opevněných rajonech v Afghánistánu nebo v Mali, má totiž ukrajinská armáda za sebou už téměř rok relativně úspěšného válčení s jadernou velmocí, Ruskou federací. 
 
Ukrajinští vojáci, kteří jsou aktuálně na území ČR, navíc nejsou žádní čerstvě odvedení jelimani, ale příslušníci elitních ukrajinských praporů, kteří už prošli válkou. Co tady vlastně dělají? Jejich pobyt v ČR nutně evokuje množství regulérních otázek, na které bychom jako občané měli dostat otevřené a jasné odpovědi. Jde přece o naši zemi, naši bezpečnost a naše peníze! Takže, pane premiére Fialo, paní ministryně Černochová, já jako občan se vás ptám!
 
Ukrajina není členskou zemí NATO a nemá s ČR uzavřenou smlouvou o vojenské pomoci. Je výcvik ukrajinských vojáků, který představuje kontinuální dlouhodobý pobyt vojáků cizího státu na území ČR, v souladu se zákony ČR, případně s jinými dokumenty a smlouvami, jimiž je ČR vázána? Konkrétně mám na mysli Chartu OSN a Severoatlantickou smlouvu, zejména článek 1.
Jestliže je Ukrajina ve faktické válce s Ruskou federací a její armáda má podstatně větší zkušenosti ve vedení války způsobem, který je české armádě naprosto cizí, na základě čeho a v čem budou příslušníci AČR cvičit podstatně zkušenější a cyničtější ukrajinské vojáky, zvyklé válčit a zabíjet?
 
Budou ukrajinské vojáky "cvičit" pouze čeští instruktoři, nebo budou přítomni i instruktoři cizích armád? A pokud ano, bude pro ně rovněž vyžadováno povolení pro pobyt cizích vojsk na území ČR?
 
Jak jsou ukrajinští vojáci vybavováni výstrojí, výzbrojí a logisticky (strava, věci osobní potřeby atd.)? Zajišťuje je ukrajinská strana nebo ČR? Pokud ČR, kdo hradí náklady?
 
Pokud si ukrajinští vojáci přivážejí vlastní zbraně, je zajištěno jejich ukládání, evidence a sledování pohybu na území ČR až do jeho opuštění v souladu se zákony ČR a vnitřními předpisy AČR?
 
Jsou vojáci, kteří se budou cvičit na území ČR, rekrutováni na Ukrajině, nebo probíhá jejich rekrutace také mezi občany Ukrajiny, nacházejícími se na území ČR? Pokud ano, jakými zákony se tato činnost řídí? Českými nebo ukrajinskými?
 
Kdo a jak bude řešit případné zběhnutí, nebo odmítnutí služby v ukrajinské armádě jednotlivci, případně skupinou vojáků, za které je na Ukrajině v době válečného stavu trest smrti? Udělí ČR těmto lidem azyl, nebo je vydá na Ukrajinu k výkonu trestu?
 
Kdo a jak bude na území ČR řešit (případně i ozbrojenou) vzpouru a/nebo odmítnutí odjet po skončení výcviku na frontu jednotlivců nebo celých skupin ukrajinských vojáků? Bude ji potlačovat česká, nebo ukrajinská armáda?
 
Jak se budou řešit trestné činy, spáchané ukrajinskými vojáky na území ČR, počínaje krádežemi či dopravními nehodami a konče vraždami mezi nimi, nebo spáchanými vůči českým občanům, vojákům nebo civilistům? Bude se uplatňovat na území ČR jurisdikce Ukrajiny? Nebo budou souzeni podle českých zákonů? Je to smluvně ošetřeno s Ukrajinou? Pokud ano, jak?
 
Ukrajina je ve válečném stavu a v její armádě platí válečné zákony, umožňující vykonat nad provinilcem trest smrti. Pokud bude na území ČR proveden jejich veliteli vůči vojákům, kteří se odmítnou podřídit velení, případně se proviní vzpourou nebo zběhnutím, jak bude takovýto trest posuzovat český stát? Jako vraždu? Jak se bude postupovat vůči tomu, kdo ho vynesl a jeho vykonavatelům?
 
A zdaleka ne posledním dotazem je, kdo a jak bude kompenzovat škody, vzniklé v důsledku působení ukrajinských vojáků na území ČR. Počínaje nehodami v silničním provozu a konče odškodněním obětí trestných činů. ČR nebo Ukrajina?
 
Určitě nejsem sám, koho zajímají odpovědi na tyto otázky, velmi důležité z pohledu bezpečnosti ČR a nás občanů. Pokládám je z prostého důvodu. Jako Češi máme letité zkušenosti z působení cizí vojenské moci na našem území. Zkušenosti, o nichž jsme doufali, že se už nikdy nebudou opakovat. Díky absolutní neschopnosti toho, co si říká česká vláda, se však zdá, že historii, na kterou jsme za uplynulých 30 let už stihli téměř zapomenout, budeme muset prožít znovu. Jestli jako tragédii, nebo jako frašku, to je ve hvězdách. Jako občané máme nezadatelné právo vědět, co můžeme čekat. Jak to tedy je?
 
Autor je bezpečnostní analytik.
 
Děkujeme všem, kdož nás podporujete. právě díky vaší podpoře se nám daří monitorovat šíření islámu v ČR. Prosím nepodceňujte hrozbu islamizace České republiky! Jsme dnes jediná skupina aktivistů, která v ČR trvale již mnoho let monitoruje šíření islámu, islamismu a projevy islámského extremismu. 
 
Jak nám můžete pomoci?
Sdílejte naše články.
 
Nebo finančním darem:
Číslo účtu: 209672916 / 0600, Moneta Money Bank, Variabilní symbol: 001
IBAN: CZ90 0600 0000 0002 0967 2916
BIC (SWIFT): AGBACZPP

 

Přečtěte si více informací o mešitách a muslimech v České republice a Evropě:

 

Klíčová slova: Česká republika  | válka
1128 čtenářů | 
HodnoceníHodnoceníHodnoceníHodnoceníHodnocení
Tisknout článek Poslat článek e-mailem
Vaše hodnocení: 

Zde můžete nastavit své hodnocení

Přihlášení uživatele
Jméno:
Heslo:

RSS feed Zasílání upozornění
Čtěte také
Výklad Koránu

Základy islámu a jejich výklad

Obrana Vídně při obléhání Turky 1683

Jak vyvést Evropu z krize? Takto!

Súmrak európskej civilizácie - Barbari sa zmocňujú Európy
Články autora
Průzkum
Který postoj je vám bližší k teroristickému útoku v Rusku USA a EU zaujaly odlišný postoj od Ukrajiny k teroristickému útoku v Rusku. Který zaujímáte Vy?
Hlasovat můžete kliknutím na odpověď
Doporučujeme
Knihu chraň!