"Sluší se, aby žena žila pod botou muže" (Turecké přísloví)

Jedna z prvních obětí muslimské inkvizice - al-Halládž

Autor: Lukáš Lhoťan | Publikováno: 26.2.2023 | Rubrika: Islám
Islám 2

Životni příběh muslimského mystika al-Halládže je ukázkou toho jak se někteří duchovní a teologové neštítili zneužit moc nad výkladem náboženských textů k umlčení nepohodlné opozice. Obdobně jako v dějinách křesťanství i v dějinách islámu je nejtemnějším obdobím vláda inkvizice (arabsky minhy), která nebyla na rozdíl od křesťanství centrálně řízena a v některých oblastech světa vládne i dnes.
 
Následující krátký popis života al-Halládže pochází z úryvku práce ibn Challikána „O synech času“ Abú Mugís Ibn Mansúr al-Halládž se narodil ve městě al-Bajdá v Iránu, ale vyrůstal v Iráku. Byl žákem například známého filozofa Abú al-Kásima al-Džunajda (zemřel 910 n.l.).
 
Mezi muslimy je silná kontroverze o jeho osobě, někteří ho považují za významného muslima a někteří přímo za nevěřícího heretika. Na jeho obranu se staví například přední ortodoxní teolog al-Ghazzáli v knize „Výklenek světla“ píše, že nebyl heretik a jeho mystické výroky jsou jen výsledkem jeho hluboké lásky k Bohu.
 
Mezi nejznámější výroky al-Halládž patří slova „Já sem pravda“, „Nikdo není v ráji, jen Bůh“., „Já sem ten koho miluji a ten koho miluji jsem já“, „když se díváš na mně, díváš se na nás“. Abú Bakr Ibn Savába al-Kasrí vyprávěl, že slyšel al-Halládže říci:
 
„Všude na zemi hledal jsem pokojné místo, ale nenalezl jsem ho. Poslouchal jsem své touhy a změnil se v otroka. Proč jsem nebyl spokojen s osudem? Vždyť to byla svoboda.“
 
Ukázka popravy al-Halládže v jednom muslimském manuskriptu.
 
Část ortodoxních teologu sunitského islámu v jeho době vydala náboženský edikt (fatwu) odsuzujícího k smrti za rouháni proti Bohu. Mezi výjimky patří Abú al-Abbás Ibn Surajdž, který na otázku ohledně al-Haládže odpověděl: „Je to člověk, který je mi záhadný. Nemohu o něm nic říci.“
 
O jeho smrti se rozhodlo na sněmu u vezíra abasovských chalifů, kde přítomný náboženský soudce vydal rozhodnuti, že si al-Halládž za své názory zaslouží byt zabit a jeho rozhodnuti podepsali všichni přítomní teologové sunnitského islámu. Vypráví se, že když to al-Halládž uviděl pravil jim:
 
„Můj hřbet je pod ochranou (boha) a má krev je nedotknutelná. Není v souladu s božím zákonem, aby jste hledali záminky v zákonu k tomu, aby jste mně mohli zákoně zavraždit. Moji vírou je islám a mé názory vycházejí z tradice Mohameda (sunny).“
 
Poté bylo rozhodnuto abasovským chalifou al-Muktadirem o jeho popravě, za jeho rouháni. Jeho veřejné popravě byl přítomen obrovský dav lidí, kteří sledovali jak byl al-Halládž bičován, poté mu odťali ruce a nohy a nakonec hlavu. Během popravy ani jednou nezasténal. Po jeho popravě tělo spálili a popel vhodili do řeky Tigris a hlavu napíchli na kůl na jednom mostu přes Tigris v Bagdádu.
 
Mezi jeho nejznámější myšlenky patří:
 
"Všechna náboženství jsou Boží. On zaměstnává každým náboženstvím skupinu lidí – ne proto, že by si toto náboženství zvolili, nýbrž proto, že on je pro ně vyvolil. Člověk, který druhého kárá, protože není správné to, v co věří, soudí, že si káraný své náboženství sám zvolil. Věz, že židovství a křesťanství jsou jen různá přízviska a různá jména. Ale to, o čem vypovídají, to se nemění a nerůzní." ... "Náboženství jsou jediný kořen s rozličnými větvemi... nežádej, aby si člověk zvolil nějakou víru. Která by jej vytrhla z jeho svazků, z pevných spojení.... Ať hledá ten kořen, z nějž vyrůstá smysl. Ať hledá nejvyšší cíl, aby co nejlépe porozuměl!

 

Děkujeme všem, kdož nás podporujete. právě díky vaší podpoře se nám daří monitorovat šíření islámu v ČR. Prosím nepodceňujte hrozbu islamizace České republiky! Jsme dnes jediná skupina aktivistů, která v ČR trvale již mnoho let monitoruje šíření islámu, islamismu a projevy islámského extremismu. 

 

Jak nám můžete pomoci?

Sdílejte naše články.

 

Nebo finančním darem:

Číslo účtu: 209672916 / 0600, Moneta Money Bank, Variabilní symbol: 001

IBAN: CZ90 0600 0000 0002 0967 2916

BIC (SWIFT): AGBACZPP

 

Přečtěte si více informací o mešitách a muslimech v České republice a Evropě:

Uzbekistánští muslimové otevřeli v Praze nové kulturní centrum. Muslimů v Praze je stále více ...

V roce 1922 bylo v Německu 1 800 muslimů a dnes jsou jich miliony! To v ČR nechceme!

Proč mají čeští muslimové utajovanou mešitu v Tuchoměřicích u Prahy?

Muslimům se podařilo zachránit mešitu v Praze Libni a ještě k tomu získali podporu od státu Kuvajt

Český muslim provozuje v Praze islámské centrum propagující islámský fundamentalismus

Takíja - Pravda, lež a přetvářka v arabsko-islámské společnosti - opět v prodeji!

Třetí vlna – islamizace, masová migrace a Rusko

Jak se (ne)hlasuje v europarlamentu aneb otevřený výsměch voličům od europapalášu

 

Klíčová slova: historie
1076 čtenářů | 
HodnoceníHodnoceníHodnoceníHodnoceníHodnocení
Tisknout článek Poslat článek e-mailem
Vaše hodnocení: 

Zde můžete nastavit své hodnocení

Přihlášení uživatele
Jméno:
Heslo:

RSS feed Zasílání upozornění
Čtěte také
Výklad Koránu

Základy islámu a jejich výklad

Obrana Vídně při obléhání Turky 1683

Jak vyvést Evropu z krize? Takto!

Súmrak európskej civilizácie - Barbari sa zmocňujú Európy
Články autora
Průzkum
Měli by být vpuštěni na Olympiádu sportovci Izraele a Ruska?
Hlasovat můžete kliknutím na odpověď
Doporučujeme
Knihu chraň!