"Sluší se, aby žena žila pod botou muže" (Turecké přísloví)

Hlubší komentář k případu Salmana Rushdieho a širším souvislostem ...

Autor: Petr Markvart | Publikováno: 14.8.2022 | Rubrika: Islám
iran_revoluce

Přečetl jsem si dnes mnoho reakcí k útoku na Salmana Rushdieho, včetně té úplně nejhloupější z pera (Twitteru) místopředsedy vlády, ministra vnitra a kmotra místní buňky mafie, dona Vitto Racuccani. Jsem si vědom toho, že můj názor na věc, se zejména zastáncům jednoduchých řešení nebude asi líbit, ale tak už to v životě chodí. Salman Rushdie není a nikdy nebyl nějakým apoštolem míru ve službách pokroku a humanity, který bojuje proti temným silám islámu. Pojďme si jeho činy zasadit do historických souvislostí:
 
Salman se narodil se v Bombaji do rodiny kašmírského muslima Anise Ahmada, který později přijal jméno "Rushdie" na paměť velkého filosofa, racionalisty a lékaře andaluzského původu Ibn Rušda (lat. Averroes). Kašmírští muslimové jsou sunnité a po rozdělení bývalé britské koloniální říše část z nich odešla do Pákistánu, část do sousedního Pandžábu a část do Bombeje, odkud se následně vystěhovala do bývalé koloniální mocnosti, či jiných anglofonních zemí. Ve Velké Británii se usadila i rodina Rushdieho a Salman, kromě práce pro americkou reklamní agenturu Ogilvy, začal psát i novely.  Ty měly vedle fikce velmi často i politický podtext a útočily nepřímo i na režimy a představitele některých muslimských zemích, zejména Pákistánu a Íránu.
 
V roce vydání Satanských veršů (1988) skončila v srpnu vleklá Irácko-íránská válka, jejímž hlavním důsledkem bylo katastrofální oslabení obou účastníků, při současném zadlužení Iráku vůči bohatým arabským zemím Zálivu. Tenhle střet, kdy sunnitské vedení Iráku bojovalo v zájmu zemí Zálivu proti expanzi ší'itské větve, reprezentované Íránem, připravil od r. 1980 o život přes milion lidí a způsobil válčícím stranám souhrnné hospodářské škody ve výši 1,2 biliónu USD.
 
V Íránu v létě 1988 probíhaly procesy a exekuce s vedením marxistických bojůvek Mudžahedín-e-Khelq (MEK), dnes miláčků Západu, na jejichž setkání hrdě jezdíval několik let i bývalý ministr kultury za KDU-ČSL Daniel Herman. Tato organizace neblaze proslula zejména v závěrečných fázích války, kdy dobyla pro Irák v opraci "Čtyřicet hvězd" město Mehran. Tyto procesy vedl mimo jiné i dnešní íránský prezident Rájísí, jako zástupce hlavního prokurátora. V této době došlo též k sestřelení civilního letu Iran Air 655, ve kterém zahynulo 290 nevinných osob, americkým raketovým křižníkem Vincennes. Nedostatek reflexe tohoto teroristického činu, Američané a Západ obecně, podporující Saddámův Irák, bojující za zájmy Saúdské Arábie a Kuvejtu, dovršily celkovou frustraci Íránu z postoje mezinárodního společenství k celé problematice.
 
A právě v této situaci vychází v listopadu Rushdieho novela. Její pasáže, týkající se věroučných témat, jsou přitom očividně účelově a uměle vyhroceny. Dodnes panuje názor, že novela byla vytvořena zcela záměrně a za úplatu (pravděpodobně MI6) k další provokaci Íránu, kde se ve třetí části novely zjevuje postava fanatického imáma, který má karikovat Chomejního. Kdosi včera na Facebooku (v souvislosti s Ukrajinskou krizí) velmi hezky pojmenoval tento problém jako "nedostatek empatie Západu k problémům zbytku světa". Já bych to ještě trochu vyhrotil - je to zcela ZÁMĚRNÁ provokace a plivnutí do tváře jiným, se záměrem vyprovokovat je k zoufalé reakci. Zcela stejné, jaké si pod záminkou jakéhosi liberálního superpráva na urážení víry, náboženství a lidské integrity přisvojili později i krasoduchové dánského Jyllands-Posten, či francouzského Charlie Hebdo.
 
V roce 2007 povýšila královna Alžběta II Salmana Ahmada Rushdieho (v té době již atheistu a odpadlíka od víry) do rytířského stavu. Členy komise, která povýšení královně navrhla, byli bankéř Jacob Rotschild, ředitelka BBC Radio Audio and Music Jenny Abramsky a nigerijský básník s novelista Ben Okri jako tehdejší viceprezident PEN International.
 
O Írán, který se stále více, i se svými ropnými a plynovými rezervami, přibližuje ekonomickému blomu BRICS, jde ostatně i dnes. 
 
Salman Rushdie není a nebyl žádným bojovníkem za svobodu literární tvorby. Stal se součástí složité hry na politické šachovnici imperiálních zájmů a zpravodajských operací, v režii známých loutkovodičů korporátního světa. Dostal se do války a v té se občas stane i to, že Vás někdo zabije nebo prostě pobodá.
 
Přečtěte si více informací o mešitách a muslimech v České republice:

 

Milí čtenáři, dlouhodobě je velkým problémem ekonomická neudržitelnost provozu našeho webu, kdy nás bojkotují vyhledávače i reklamní společnosti, čili příjmy jsou nízké a zdaleka nepokryjí náklady. Proto provoz našeho webu je možný hlavně díky obětavým dárcům, proto prosím podpořte provoz našeho unikátního webu. Děkujeme všem, kdož nás podporujete. právě díky vaší podpoře se nám daří monitorovat šíření islámu v ČR. Prosím nepodceňujte hrozbu islamizace České republiky! Jsme dnes jediná skupina aktivistů, která v ČR trvale již mnoho let monitoruje šíření islámu, islamismu a projevy islámského extremismu. 

 
Jak nám můžete pomoci?
Sdílejte naše články.
 
Nebo finančním darem:
Číslo účtu: 209672916 / 0600, Moneta Money Bank, Variabilní symbol: 001
IBAN: CZ90 0600 0000 0002 0967 2916
BIC (SWIFT): AGBACZPP
 
Případně kupte knihy (o imigraci a islámu) v našem e-shopu a šiřte je mezi přáteli: 

 

 

Klíčová slova: multikulturalismus  | islamismus  | terorismus  | historie
1698 čtenářů | 
HodnoceníHodnoceníHodnoceníHodnoceníHodnocení
Tisknout článek Poslat článek e-mailem
Vaše hodnocení: 

Zde můžete nastavit své hodnocení

Přihlášení uživatele
Jméno:
Heslo:

RSS feed Zasílání upozornění
Čtěte také
Výklad Koránu

Základy islámu a jejich výklad

Obrana Vídně při obléhání Turky 1683

Jak vyvést Evropu z krize? Takto!

Súmrak európskej civilizácie - Barbari sa zmocňujú Európy
Články autora
Průzkum
Jaké motivace a ideály by vás přiměly sloužit a bojovat v armádě? Černochová a Řehka chtějí dostat lidi do armády. Za jaké ideály motivace byste byli ochotni sloužit a bojovat v armádě?
Hlasovat můžete kliknutím na odpověď
Doporučujeme
Knihu chraň!